Jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartottak a Kodály Zoltán Művelődési Házban

Jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartottak a Voke Kodály Zoltán Művelődési Házban szombaton. A különleges programra sokan jelentkeztek, hogy tökéletesítsék rajztudásukat.

A kurzusra gyakran olyan érdeklődők is érkeznek, akik szinte csak egy pálcikaembert tudnak lerajzolni, de a program végére ők is sokat fejlődnek.

– Nagyon fontos megemlíteni, hogy mi itt semmit sem tanítunk. Tulajdonképpen ide felejteni jön az ember, mert általában tőlem szokták várni a Szent Grált, hogy majd én megmondom, hogyan kell jól rajzolni, és akkor ők onnantól jól fognak tudni rajzolni. De nincs erről szó. Itt arról van szó, hogy egy módszer segítségével a bal agyféltekét, a racionális agyat kizárjuk a dologból és ezáltal foltonként felépítjük a rajzot – árulta el Erdelics Richárd oktató.

A 11 éves Lovász Nóra az egynapos tanfolyamon egy kiscicát rajzolt, amit az újonnan tanult technikákkal tökéletesített.

– Három fajta ceruzát használtam. Egy Rotringot, egy radírt, gyurmaradírt és hogy elkenjem a színeket hozzá fülpálcikát – mondta Lovász Nóra.

A jobb agyféltekés kurzuson bárki részt vehetett kortól és nemtől függetlenül, hiszen a tanfolyamon megszerezhető alaptudást – az oktatók szerint – bárki el tudja sajátítani.

 

H.R.

Fotó: Horváth Zoltán

Szerző: admin | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Rajzolni jó, avagy miért szeretjük ezt szinte mindannyian?

Rajzolni jó. Előveszünk egy papírlapot, fogjuk a ceruzánkat, jól megnézzük, mit is szeretnénk lerajzolni, és hajrá, átlényegülünk. Megszűnik körülöttünk a világ, és gyakran arra ocsúdunk fel, hogy órák teltek el, miközben a rajzolás által teljesen feltöltődtünk. Mert rajzolni tényleg nagyon jó!

HOGYAN RAJZOLNAK A GYEREKEK?

Ha már felnőtt vagy, lehet nem emlékszel pontosan, miként kértél anyukádtól egy papírlapot és egy ceruzát, hogy újra lerajzold azt, ami éppen az eszedbe jutott. Ott volt benned a vágy, hogy megoszd magad a világgal. Ezt tetted, de még nem adtál nevet ennek a „cselekedetednek”. Ekkor még tiszta volt a figyelmed, mert nem aggattál minden új dologra azonnal címkét, ahogyan azt a felnőttek úton-útfélen teszik.

Lehet, nem tudtad volna megfogalmazni, hogy rajzolni jó. Ha megkérdeztem volna tőled, hogy miért szeretsz rajzolni, vajon mit válaszoltál volna?

KOPPÁNY FIAM MIÉRT SZERET RAJZOLNI?

Segítséget kértem a 8 és fél éves Koppány fiamtól. Megkérdeztem tőle, miért szeret rajzolni.

„Hát, rajzolni azért jó, mert lerajzolhatom azokat a dolgokat, amiket nem tudok megvenni, és így tudok velük játszani. Amikor rajzolok, mindent le tudok rajzolni. Addig tudok rajzolni, amíg betelik a papír.”

Így van a többi tevékenységével is. Amikor gyurmázik, teljes figyelemmel ott van az adott pillanatban. Közben nem gondolkodik azon, hogy mit fog csinálni este, vagy fel fogja-e hívni holnap délelőtt a barátját telefonon.

MI TÖRTÉNIK A FELNŐTTEK VILÁGÁBAN?

Tegnap Vácon volt egy megbeszélésem. Miután végeztem, vettem egy fagyit, és megelégedett fejjel sétáltam a város főterén. Ekkor eszembe jutott a barátom, meg az is, hogy az anyukája pontosan itt lakik.

És lám, mi történt? Ki jött ki – alig húsz méterre tőlem – a társasház ajtaján? Természetesen ő.

Beszélgetés közben felhozódott a rajzolás, meg az is, hogy pár hét múlva a városban én fogom a rajztanfolyamot tartani. Az első reakciója az volt, hogy borzasztóan rajzol.

Vajon miért történik mindez egy felnőtt emberrel? Tudja még egyáltalán, hogy rajzolni jó? Vagy annyira átadta magát a mai kor szellemeként követendő pörgős életmódnak, hogy a rajzolást pusztán időfecsérlésnek gondolja?

RAJZOLNI TÉNYLEG NAGYON JÓ

Szeretem nézni a felnőtteket a tanfolyamainkon. Megérkeznek, keresnek magunknak egy szimpatikus ülőhelyet, és várják a jobb agyféltekés rajztanfolyam megkezdését. Ha megkérdezem, ki tud rajzolni, páran bátortalanul felteszik a kezüket.

A többség kitart a melletti elképzelése mellett, hogy ő bizony analfabéta a rajzolás területén. Mert van egy képük a saját rajztudásukról. Ebbe a képbe abszolút nem illik, hogy rajzolni jó. Pálcika figurákban gondolkodnak, vagy abban, hogy nem tudnak rajzolni, és kész.

A fejük annyira meg van terhelve a rajzolással kapcsolatos elképzeléseikkel, hogy idő kell, amíg annyira el tudnak lazulni, hogy megengedjék maguknak a lecsendesedést. Ekkor szépen, folyamatosan megérkeznek a jelenbe, és csak azzal foglalkoznak, amit látnak. És elkészülnek az élethű rajzok.

Látom a szemükben a megelégedettséget és a rajzolásba való belefeledkezés nyújtotta örömöt. Minden letisztult és szép.

Újra rájönnek, hogy rajzolni tényleg nagyon jó.

Szerző: admin | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Rajzolás gyerekeknek: milyen élményeket szerezhetnek a jobb agyféltekés rajztanfolyamon?

Rajzolás gyerekeknek: milyen élményeket szerezhetnek a jobb agyféltekés rajztanfolyamon?

Az anyuka beüti a keresőbe, hogy rajzolás gyerekeknek. Rákattint a szimpatikusnak vélt cikkre, esetleg hirdetésre, és elmélázik, vajon elvigye-e a szeme fényét egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. A közösségi oldalakon is szörfözik, keresi a rajzolás gyerekeknek meghirdetett rajztanfolyamokat. Ha nem talál külön programot csak gyerekeknek, elgondolkozik azon, hogy elvigye a felnőttek közé a csemetéjét.

VAJON MA HÁNY GYEREK LESZ A JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAMON?

A jobb agyféltekés rajztanfolyam kezdése előtt legalább egy órával megérkezem. Oktatóként fontos számomra, hogy minden folyamat flottul menjen. Előveszem a szemetes zsákokat, ollóval levágom a perforáció mentén, majd a megmaradt részt osztom ketté, és leterítem vele az asztalokat. Mivel grafitport is használunk a jobb agyféltekés rajztanfolyamokon, így védem az asztalokat a totális begrafitozásuktól.

Bár felnőtteknek szól a rajztanfolyam, mégis szép számban szoktak jönni gyerekek is. Ott ülök, készítem a regisztrációt, és kedvesen üdvözlöm a fiatalkorúakat is.

MIÉRT JÓ A JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAM A GYEREKEKNEK?

A mai rohanó és elektronikus kütyükkel teli világunkban nehéz megragadni a gyerekek figyelmét. Legszívesebben az okostelefonjukat nyomkodnák megállás nélkül, videókat néznének meg rajta, illetve csetelve beszélgetnének a velük történtekről.

Ilyen körülmények között vajon mégis mi veszi rá a gyerekeket a rajzolásra?

Lehet, hogy az emberiségbe bele van kódolva az önkifejezés szükséglete? Hogy ami ott legbelül van, azt tudassa a külvilággal is? A gyerek megfogja a ceruzát, és gondolkodás nélkül lerajzolja, ami benne él, ami fontos neki.

A rajzolás másrészről erősíti a kezet, az izmokat és az ízületeket, és akkor még nem is beszéltünk a finom motorikáról, az apró, pici mozdulatok begyakorlásáról. A jobb agyféltekés rajztanfolyam közben a gyerekek mind a két agyféltekéjét megmozgatjuk, amitől az iskolában könnyebben fog menni az írás, az olvasás, de a képzeletviláguk is óriásit fog fejlődni.

NEHÉZSÉGEK

Mosolyogva szoktam figyelni a gyerekeket a jobb agyféltekés rajztanfolyamokon. Bár elmondom, hogy figyeljenek rám, és azt csinálják, amit mondok, mégis kibújik belőlük a független művész, és fittyet hányva az útmutatásaimra, már szinte azonnal elkezdenek rajzolni.

Amikor a rávezető gyakorlatokat végezzük el, gyakran látom, hogy a gyerekek úgy rajzolnak, mintha semmit sem kértem volna tőlük. A figyelmük elkalandozik, és beszippantja őket az alkotás.

Ilyenkor meg szoktam kérni őket, hogy figyeljenek rám, és tényleg csak azt csinálják, amit mondok. Persze megnyugtatom őket, hogy nem sokára elkezdhetik a tényleges rajzolást is; megértem őket, ha nehézséget okoz nekik folyamatosan figyelni rám.

A megszokás nagy úr, még fiatalkorban is. Hiába mondom el, hogy használják a kiosztott eszközeiket, ennek ellenére a megszokott módon, a bal agyféltekéjüket használva rajzolnak. Később, amikor a sablon segítségével megmutatom nekik, hogy lám, mennyit tévedett a szemük, akkor néznek rám, és látszik rajtuk, nem szívesen radírozzák ki azt, amit már megrajzoltak.

SIKER

Annyira jó látni, mennyire átalakulnak a gyerekek a jobb agyféltekés rajztanfolyam hatására.

Egy ifjú hölgy az ebédszünetig váltig ragaszkodott a jól begyakorolt rajztechnikájához. Még akkor is így tett, amikor egyértelművé vált, hogy nem úgy rajzolja le az A5-ös képet, ahogyan az a valóságban van. Többször beszélgettünk: megnyugtattam, hogy teljes mértékben tisztában vagyok azzal, mennyire más ez így neki, de megkértem még egyszer, hogy alkalmazza a számára is kiosztott sablont.

Az ebéd után valami átalakult benne; félretette a korábbi beidegződéseit, és csak arra figyelt, amire megkértem őt. Mosolyogtam, amikor véget ért a jobb agyféltekés rajztanfolyam, és ott volt előtte az élethűen megrajzolt alkotás.

Szerző: admin | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Rajztanfolyam

Szeretsz rajzolni? Tudsz is rajzolni? Ha úgy gondolod, hogy bár szeretsz, de nem tudsz, na, itt jön képbe a rajztanfolyam. Hogy elmenj egyre, és megtanulj végre rajzolni. Mert lehet, hogy tudsz rajzolni, csak annyi minden történt Veled gyerekkorod óta, hogy már el is felejtetted, milyen az, amikor csak önfeledten viszed fel a vonalakat a papírra. Lehet, hogy egy rajztanfolyam segítene?

GYEREKKOR

Ha kutakodok az elmémben, akkor az első, rajzzal kapcsolatos „élményem” az általános iskola első osztályának szintén első órájáról való. Az volt a tanító nénink kérése, hogy rajzoljunk le egy cseresznyefát, sok-sok gyümölccsel.

Ez volt az első rajztanfolyam az életemben, az eredményére még most is, 45 év távlatából emlékszem: „kicsi”. Ennyit írt oda a kedvenc tanár nénim, és teljesen igaza volt; mind a fa, mind az engem ábrázoló pálcikafigura meglehetősen aprócskára sikerült.

ÁTTÖRÉS

Valahol itt meg is állt a rajzzal kapcsolatos személyes élményeim áradata, nem emlékszem másra az első négy osztályt illetően.

Ötödikben szinte mindig hazacsempésztem a félig kész rajzaimat, mert ötöst akartam kapni rájuk. Amikor már mindenki pakolt, hirtelen mozdulattal becsúsztattam az iskolatáskámba, és soha senki nem vette észre. Otthon leültem, finomítottam rajta, hogy a legközelebbi órán visszajuttassam az osztályunkba.

Az áttörés hatodik osztályban érkezett meg számomra egy művész tanár képében. Tanár úr elhitette velem, hogy tudok rajzolni. Bátorított, hogy alkossak. Életemben először nem az volt a szempont, hogy ötös legyen a rajzom. A mentori segítségével a festés is úgy ment számomra, mint a karikacsapás. A ceruzás rajzaimon bátran játszottam a grafittal, erőteljes és finom árnyalatokat is vittem fel a rajzlapra.

Bár közoktatás keretein belül valósult meg az óra, mégis ez volt számomra az első olyan rajztanfolyam, ami meggyőzött arról, hogy én is tudok rajzolni.

GIMNÁZIUMI ÉVEK

A tanárnőnk földrajz és rajzszakos volt, és bár nagyon szerettem az óráit, ezekben az években visszatértem a jól megszokott „rajzolok, mert kell az ötös” metódusához.

Itt is hazacsempésztem a rajzaimat, és dugiban befejeztem az alkotásaimat.

AZ ELSŐ JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAM

Azzal, hogy leérettségiztem, be is fejeződött számomra a rajzolás. Hosszú éveken keresztül megvoltam vonalak és formák papírra vetése nélkül.

Túl a negyvenen az egyik kedves ismerősöm elhintette, hogy 4 napos jobb agyféltekés rajztanfolyamot fog tartani, amire szeretettel meghív. Végeztem egy gyors fejszámolást, hogy megállapítsam, belefér-e most a költségvetésembe.

Elmentem. Hatan voltunk, igazán családias körülmények között peregtek az események. Az első három napban különböző rajzolási gyakorlatokat végeztünk. Számomra a legemlékezetesebb mindezek közül egy fordítva tartott rajz átmásolása volt. Rájöttem, hogy ha csak rajzolom egymás után a vonalakat, azokból így is kikerekedik egy épp rajz.

A jobb agyféltekés rajztanfolyamon az áttörést a harmadik nap délutánja hozta. Egy gyertyatartót kellett lerajzolni. Ott volt előttem, de nem tudtam pontosan úgy visszaadni a formákat, ahogyan én azokat láttam. Ettől annyira dühös lettem, hogy el akartam rohanni, otthagyni csapot-papot. Végül nem így tettem: vettem egy mély levegőt, kivonultam a konyhába, és megettem a szendvicsemet. Mire visszatértem, már teljesen lehiggadt a fejem és vele együtt az elmém. Egy pillanat alatt átkerültem a macerás, csak bíráló bal agyféltekéből az alkotó, nem görcsölő és csak alkotó jobb agyféltekébe. Nem érdekelt, hogy jók lesznek-e a vonalaim, egyszerűen csak alkottam, és ettől boldogság járta át a szívemet.

A negyedik napon a rólunk készült fényképet kellett lerajzolni. Imádtam, s bár nem volt tökéletes az alkotásom, mégis megelégedetten távoztam a rajztanfolyamról.

A MÁSODIK JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAM

Tavaly novemberben láttam egy álláshirdetést, miszerint jobb agyféltekés rajztanfolyam tartására keresnek oktatókat. Beugrottak a tíz évvel korábbi pozitív tapasztalataim, és egyből jelentkeztem.

Január elején – a vizsgaidőszakom kellős közepén – megcsörrent a telefonom, és Takács Bernadett néven bemutatkozott egy nagyon kedves hangú hölgy. Elmondta, hogy engem választott, és ha úgy gondolom, már azon a hétvégén lemehetek Gyulára, hogy személyesen is megláthassam, ő hogyan oktatja egy napban a jobb agyféltekés rajztanfolyamot.

Bár oda nem tudtam lemenni, de három héttel később egy oktató kollégájának meglátogattam a rajztanfolyamát. Attila profi volt, határozott, vicces és nagyon segítőkész. Ez a pár óra meggyőzött arról, hogy jó helyen vagyok.

Mivel éppen végeztem az agrármérnöktanári képzést a Debreceni Egyetemen, valamint már közel hét éves felnőttképzési tapasztalataim voltak, volt tréner és coach papírom is, nem sokat gondolkodtam, hogy elkezdjem-e a tanítást.

Óriási érzés segíteni a hús-vér embereket, akik valahol hasonló cipőben járnak, mint amiben én is korábban. Persze vannak profik, akiket a kíváncsiság hozott el a jobb agyféltekés rajztanfolyamra (őket mindig megkérem, hogy tegyék félre a „tudásukat”, és használják a mi eszközeinket és tematikánkat), de a többség szeretne megtanulni rajzolni, mert szeret, de azt gondolja magáról, hogy nem tud. Látom a pár órában megtörtént átalakulásukat, segítek nekik átélni a tökéletesség kényszeréből fakadó alakadásaikat. A cél, hogy jól érezzék magukat, és élethűen rajzolják le azt, amit látnak.

Sokszor megtörténik, hogy a nap leteltével sem akarnak mozdulni, elkezdünk beszélgetni, és érzem a résztvevőkön, hogy még szívesen maradnának, mert igazán jól érzik magukat, kikapcsolódtak és testileg, szellemileg és lelkileg feltöltődtek.

Kell ennél több?

Szerző: admin | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Jobb agyféltekés rajztanfolyam, avagy a másként látás művészete

jobb agyféltekés rajztanfolyamBöngészés közben feltűnik a kiírás: jobb agyféltekés rajztanfolyam. Ráklikkelek, mert érdekel. Hallottam már róla, és valahol ott volt bennem, hogy el is kellene rá menni, de… Aztán most itt van a lehetőség, hogy kipróbáljam magam. Ízlelgetem magamban a szavakat: jobb agyféltekés rajztanfolyam. Vajon elmenjek rá?

HOGYAN IS INDULT?

Nem sokat törtem rajta az agyamat. Gyorsan szóltam a barátnőmnek, hogy jöjjön el velem rajzolni. Csodálkozás tükröződött a hangjában, elsőre nem mondott se igent, se nemet.

Elmentem, és összedobtam az ebédet. Közben befutott a barátnőm válasza: eljön ő is. Felmentem a meghirdetett jobb agyféltekés rajztanfolyam linkjére, megtettem a regisztrációnkat, és már alig vártam, hogy eljöjjön a várva várt nagy nap.

A HELYSZÍNEN

Délelőtt 9 órától volt kiírva a kezdés, de mivel szeretek időben ott lenni a helyszínen, a barátnőmmel már negyed 9 után ott voltunk a kultúrház bejáratánál.

Egy 50 év körüli úriember fogadott bennünket. Bemutatkoztunk egymásnak, ekkor tudtuk meg, hogy ő lesz a jobb agyféltekés rajztanfolyam oktatója.

Szépen lassan beindult az élet, sorra érkeztek a résztvevők. Figyeltem az arcokat: mindenki tele volt várakozással. A női nem képviselői voltak zömében, de azért feltűnt a színen pár férfiarc is. Jött pár gyerek, hogy még színesebb legyen a korösszetétel.

ELŐKÉSZÜLETEK

Az oktatónk megkért bennünket arra, hogy segítsünk neki berendezni a termet. Előkerültek a szemetes zsákok; ollóval levágtuk a perforáció mentén, majd a két szélén, és a kapott két nagy darab felülettel letakartuk az asztalokat, hogy még véletlenül se legyenek grafitosak.

A regisztráció után mindnyájan megkaptuk a komplett rajzeszközeinket: volt ebben a kis tasakban 3 -féle ceruza – 8, 4 és 2 B – , egy rotring , egy sima és egy gyurma radír, valamint egy ceruzahelyező.

ELINDUL A TANFOLYAM

Az oktatónk bemutatkozott, majd megkaptuk, hogy itt és most nem fog bennünket megtanítani rajzolni. Hallottam, amit mondott, de igazából nem értettem: mi az, hogy nem tanít meg bennünket rajzolni!? Hiszen azért jöttünk ide, hogy megtanuljunk rajzolni.

Elmagyarázta, hogy valójában már tudunk mindent, és a tanfolyamon azt a tudást kell elfelejtenünk, amit az eddigi életünkben felhalmoztunk a rajzolással kapcsolatban.

Érdekes volt az eszmefuttatása: gyerekkorban még senki sem gondolkodik el azon, hogy vajon tud-e rajzolni. Ahogy telik az idő, úgy kapjuk egymás után a negatív megerősítéseket – ez kicsi, ez így nem jó, ez a színezés nem jó, és társai –, aminek következtében végül elhisszük, hogy tényleg nem tudunk rajzolni. De a rajzoláshoz nem kell tudás, egyszerűen „csak” lerajzolom azt, amit látok.

És itt van a jobb agyféltekés rajztanfolyam igazi kulcsa elásva: a látásmódunkat kell gyökerestül megváltoztatnunk ahhoz, hogy „tudjunk” rajzolni.

Végigvettük a bal és a jobb agyféltekék működésének elvét, megértettük, mi az a módszer, amelynek segítségével rábírhatjuk az alkotó jobb agyféltekénket az alkotásra.

BENNE A KÖZEPÉBEN

A felvezető rész után kiválasztottuk az asztalra kitett A5-ös fénymásolt rajzok közül azt az egy képet, amit le szerettünk volna rajzolni.

Többen azon töprengtek, vajon azt válasszák-e, ami tetszett nekik, vagy egy olyan képet inkább, ami elég egyszerűen tűnt ahhoz, hogy le lehessen rajzolni.

Az oktatónk megkért bennünket arra, hogy egy kis papírlapra tépett lyukacskán keresztül pásztázzuk végig a kiválasztott kép teljes felületét. Ez egy több percig tartó figyelemgyakorlat volt. Miközben a feladatot végeztem, végig ott motoszkált bennem a gondolat, hogy miért nem kezdünk már bele a rajzolásba, és minek húzzuk az időt. Mintha meghallgatták volna a fejemben zakatoló kérdésemet, egyből megkaptam a választ: a cél az, hogy a bal agyféltekénket eluntassuk a lassú és semmire valló feladatokkal, hogy adja át a helyét a jobb agyféltekének.

Kérésre megfigyeltük a képen található foltokat, mivel megtudtuk, hogy a rajzok, és úgy általában a valóság ilyen foltokból tevődik össze: a feladatunk csupán csak annyi, hogy ezeket úgy rajzoljuk le, ahogyan azok a valóságban ott vannak. Ezeken nem kell változtatni, minden folt úgy tökéletes, ahogyan van.

A ceruzával megrajzolt foltokat követően a kiosztott grafitport felhasználva készítettünk gyakorló foltokat a papírlapra. Nagyon élveztem az alkotást, használtam a papír zsebkendőt, a fülpiszkálót és a saját ujjamat is.

Teljesen megszűnt körülöttem az idő, csak a rajzolás volt ott, semmi más.

A kiválasztott képeket felhelyeztük a rajzlapra, három helyen megfogatva, és kezdetét vette a kapott eszköznek a használata. Ez valójában két sablon volt, mindkettőből ki volt vágva két egyenlő nagyságú téglalap.

Első megközelítésben azt sem tudtam, hogy mi merre van, de az oktatónk megnyugtatott mindenkit, hogy egyenként körbe megy, és mindenkinek pontosan megmutatja, mit hogyan kell használni.

RAJZOLOK

Azt, ami ezt követően történt, nehéz leírni. Tényleg beszippantott egy örvény, csak alkottam, felvittem a rajzlapra a grafitot, majd a radírokkal (ceruzaradírt is kaptunk) ahol és amennyire kellett, kiradíroztam. A gyurmaradírral rétegenként szedtem le a grafitot, vagy ha túltoltam a világosítást, vittem rá egy réteg grafitport.

Alkalomadtán levettem mind a két sablont, hogy meglássam, miként haladok. Az oktatónk megerősített bennünket abban, hogy a saját tempónkban haladjunk, és teljesen felesleges a szomszédunkkal foglalkoznunk. Nem az a lényeg, hogy teljesítsünk, mert ez nem erről szól: addig jutunk el, ameddig eljutunk.

Az oktatónk folyamatosan körbe járt, és ott segített be, ahol kellett.

Annyira gyorsan eltelt az ebédszünet utáni pár óra, hogy már csak arra lettem figyelmes, hogy páran jelezték, elkészültek a rajzukkal. Az oktatónk megkérdezte, hogy lefényképezheti-e a rajzokat, majd megmutatta nekünk is, mit alkotottak a tanfolyamtársaink.

Szinte rosszul esett, hogy már végett is ért a jobb agyféltekés rajztanfolyam. Annyira jó volt egy kicsit kiesni a mindennapok mókuskerekéből, lenyugodni, és csak befelé fordulni. Bár agyilag teljesen elfáradtam, mégis teljesen feltöltődtem.

A rajzomat bekereteztettem, és kiraktam otthon a falra, hogy minden egyes nap láthassam, milyen ügyes is vagyok.

Végezetül mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a Takács Bernadett által szervezett jobb agyféltekés rajztanfolyamot.

Szerző: admin | Közzétéve: telt el a közzététel óta